Tips för bilder med hög upplösning

23 september, 2015 at 18:45

Ju högre pixelantal en digitalkamera har, desto mindre blir pixlarna. Detta medför både positiva och negativa konsekvenser. Ett högt pixelantal gör att man kan ta bilder med högre upplösning. Men mindre pixlar gör också att oskärpa syns tydligare när man senare förstorar upp bilderna på en datorskärm. Att få till skarpa bilder med hög upplösning kan därför vara svårt, men värt besväret, eftersom det finns mycket man kan göra med dem. Man kan till exempel förstora dem så mycket att man kan skapa en fototapet av dem, utan att bilden blir oskarp. Du kan enkelt beställa fototapeter på Photowall.se. Man kan också zooma in i bilden och skapa fina detaljbilder, också de skarpa.lens-190972_640

Men för att kunna göra allt detta finns det vissa saker man måste tänka på när man fotar med en digitalkamera med ett högt pixelantal. En av de första sakerna man kan göra är att öka slutartiden så mycket som möjligt (inom gränserna för din fotografiska metod). Detta minskar nämligen effekten av hand- och kamerarörelser som kan orsaka suddiga eller oskarpa bilder. Om objektivet har en funktion för vibrationsreducering är det bra att aktivera den. Annars är den mest effektiva metoden för att motverka både hand- och kamerarörelser att använda ett stativ. Med ett stativ får du en helt stadig bild som inte störs av en ostadig hand eller nedtryckningen av utlösaren.

Om du inte har möjlighet att använda ett stativ finns det saker du kan göra ändå för att få ett stabilare foto. När du fotograferar stående kan du till exempel hålla i kameran med armbågarna intryckta mot överkroppen, för att ge mer stöd.

Valet av bländaröppning spelar också en stor roll för bildens skärpa. Det bästa är att välja en lite mindre bländaröppning. Då minskar objektivaberrationer, samtidigt som skärpedjupet ökar, vilket gör det lättare att fokusera. Du måste däremot akta dig för att välja en för liten bländaröppning, eftersom det kan orsaka diffraktion som gör att bilden ser mjukare ut.

Du kan också kontrollera bildens upplösning med hjälp av en funktion som vissa kameror har som kallas ”Brusreducering vid högt ISO”. Du kan justera denna funktion för att passa din bild.

Taggar: