Fotoredigering

3 april, 2017 at 17:00

När du har bekantat dig med din kamera ett tag och tycker att du börjar få till snygga bilder är det dags att ta nästa steg och börja redigera dem. Med redigering kan man verkligen förhöja en bild. Ibland kanske du tar en bild av något du tycker är riktigt vackert, sedan ser du till din besvikelse att bilden inte alls gjorde motivet rättvisa. Det beror på att kameran inte ser saker på samma sätt som ögat. Med hjälp av redigering kan du då förvandla bilden så att motivet ser ut som du minns det.

Redigera med photoshop

Du har säkert hört talas om Photoshop. Det är tillsammans med Lightroom det i särklass mest använda fotoredigeringsprogrammet för professionella fotografer och amatörer. Photoshop kan tyckas svårt att förstå sig på till en början eftersom allt arbete sker i lager, men det finns bra guider att titta på på internet. På Youtube kan du till exempel hitta massor av bildredigeringsvideos där olika personer lär ut sina bästa knep. När du är nöjd med dina bilder kanske du vill att fler ska se dem? På bloggar och Youtube kan du få tips på hur dina foton når ut i sociala medier.

Gratisprogram för bildbehandling

Om du vill känna dig för lite först och inte investera i ett bildredigeringsprogram direkt, kan något av de gratisprogram som finns på nätet vara en bra början. Gimp är ett exempel på ett sådant. Fördelen med Gimp är att det fungerar på liknande sätt som Photoshop. Det gör att du lär dig grunderna i Photoshop trots att du inte använder dig av det. Andra populära redigeringsprogram är till exempel Xnview och Zoner photo studio. Kom ihåg att det är viktigt att våga leka loss när du redigerar bilder. Även om det finns bra grunder att hålla sig till så är bildredigering och smak alltid personligt.