Ljussättning vid fotografering

4 december, 2017 at 11:28

Om man känner att man kommit till ett stopp på naturligt ljus kan man alltid testa att lägga till en blixt i det hela, det kan ge det lilla extra och funkar utmärkt i dagsljus. Det fantastiska med blixt är att omgivningen kan samtidigt bli väldigt snyggt ljussatt samtidigt som man fotograferar en person på bilden. Om man däremot vill ha ett mjukare ljus är inte blixt rätt väg o gå utan då kan man införskaffa sig en reflexskärm och leka fram ljuset med hjälp av den naturliga ljuskällan som solen.

Blixt får bilden att ”poppa”

Många fotografer använder sig av blixt för att få bilderna att ”poppa”, bland annat Anna Sigvardsson Högborg som var med i en artikel i Kamera & Bild om just detta. Hon har fotograferat i många år och testat många olika blixtar men föredrar Profoto, framförallt B1:an som är trådlösa. Hon använder sig mycket av Beauty Dish som används att ljussätta porträtt och Soft box som är till för att lätta upp skuggorna. Hon menar att många gånger kan man använda solen som en blixt och man kommer långt med en lampa i sin utrustning och då brukar hon placera personen med solen bakom och blixten framför.

Om man vill börja med blixtar

Vill man fotografera med blixtar är det bättre att köpa vettig utrustning redan från början, bättre man sparar en längre tid än att man går igenom massa olika märken med kortare intervaller. Kanske till och med bättre man köper sig en speedlite som är handhållen och övar med tills man har ekonomi till lite dyrare och ordentliga. Det man ska tänka på är bara att med blixtar kan det bli lite mer otympligt och det är tungt, en fördel är att ha hjälp om man har möjlighet. Om man i början vill finansiera sitt intresse kan man behöva ta lite jobb man kanske inte tänkt si från början, bland annat mingelbilder, familjefoto och annat.