Bröllopsfotografering

3 januari, 2018 at 16:53

Har du funderat på att börja med bröllopsfotografering? Det är ju en otroligt inbjudande nisch, att få vara med i människors allra lyckligaste stunder och föreviga dem. Foton som ska hänga förstorade och inramade på vardagsrumsväggar i förhoppningsvis väldigt många år. Det är ett stort ansvar och du kommer att ha skyhöga förväntningar på dig. Bröllopsfotografi är kanske inte det första du ger dig på eftersom du aldrig får en chans att rätta till eventuella misstag. Du bör därför bygga upp en hel del referenser inom annan typ av fotografi för att kunna visa att du behärskar hantverket och tekniken, annars kommer troligtvis inget par våga lägga sitt bröllop i dina händer. Och om du funderar på att erbjuda någon av dina vänner att du kan fotografera dem, tänk efter både en och två gånger. Vad händer om de inte blir nöjda, kommer er vänskap att kunna överleva ett sådant bakslag?

Någon som ser allting åt dig

Nyckeln till riktigt bra bröllopsfoton är förstås att öva, öva och åter öva. Antagligen blir det ett antal bröllop som du får fotografera gratis innan du är så pass stark i din portfolio att du kan ta så mycket betalt som du vill för den hela dag som du kommer behöva tillbringa med bröllopssällskapet. Och det bästa argument du kan använda för att sälja in bröllopsfotografering är ”missa inget som händer under dagen” för det är det enda de inte kan lösa själva. Ingen kan vara på tusen ställen samtidigt. Och sedan är det upp till bevis! Det finns en hel del trick för att ta riktigt bra bröllopsfoton, kolla runt på andra fotografers hemsidor och se hur de jobbar. Ljus, färger, vinklar och miljöer är oerhört viktiga för att förmedla en känsla. Och sedan gäller det att vara med där det händer, fånga situationer istället för att vänta på att folk ska ställa sig upp och posera. De bästa bilderna är oftast de där ingen vet att de blir fotograferade.

Vad kan bröllopsparet mer behöva?

Ett sätt att göra dig mer attraktiv som bröllopsfotograf är ett bra nätverk av personer och/eller företag som du kan rekommendera. Tala med bröllopspar, och fundera själv på vad de oftast har behov av i samband med ett bröllop. Om du samlar många duktiga leverantörer runtom dig så kan de i sin tur rekommendera dig, och du har chans på fler uppdrag än om du ska få in alla för egen maskin. Kanske kommer de behöva en florist för blomsterutsmyckningen, en catering-firma för festmaten eller en konditor för bröllopstårtan? Tänker du ett steg till så brukar det ju hända mer i samband med bröllop, kanske ska paret flytta till en ny gemensam bostad? Då finns flyttfirma.nu som hämtar in offerter från många olika flyttfirmor och plockar fram de bästa erbjudandena, så sparar man både tid, frustration och förhoppningsvis pengar. Att jobba som bröllopsfotograf är ett hårt jobb, men i bästa fall kan du ta en och annan genväg!