Tips för att komma igång som fotograf

10 september, 2015 at 20:13

Har du ett brinnande intresse för fotografering, och vill livnära dig på det? Grattis, för du har redan det allra viktigaste, nämligen intresset. Att ha ett genuint intresse för att fotografera skapar en vilja att alltid lära sig mer och förbättra sig. Att ha en formell utbildning i bagaget skadar aldrig, men har du ett intresse för fotografering är du sannolikt självlärd till stor del, och ibland räcker det.

Många blivande fotografer drömmer om att frilansa, och om att vara sina egna chefer. Om du också gör det blir ditt första steg för att arbeta som fotograf att registrera dig för F-skatt, det vill säga att starta ett företag. När du börjar få dina första betalda uppdrag kan det som nystartad vara skönt att slippa tänka på pappersarbetet bakom pengarna. Då kan du till exempel låta Fakturino hjälpa dig med factoring.800px-Photographers_by_Augustas_Didzgalvis

Hur får man då de första uppdragen? En bra start kan vara att fotografera vimmelbilder. Beroende på vem man tar bilderna för är kvalitetskraven lägre än för andra typer av bilder, vilket kan vara en fördel i början. Det är också ett bra sätt att öva upp dina färdigheter och lära känna din kamera, eftersom du kommer att få ta många bilder. En annan typ av fotografering där man har stor chans att få uppdrag utan att ha så mycket erfarenhet är skolfotografering. De flesta fotografer gör bara skolfoton under en eller två säsonger, så det är stor omsättning, och skolfotoföretagen söker nya fotografer inför varje säsong. De flesta företagen håller en egen tre eller fyra dagar lång utbildning, så det viktigaste är din sociala kompetens. Även om det inte är ett kreativt jobb kan det vara ett bra steg i utvecklingen, eftersom man får träna på att bemöta människor och representera sig själv som fotograf.

Det är svårt att livnära sig helt på fotografering, särskilt i början innan man har skapat sig ett namn. Därför är det bra att ha ett annat jobb utöver fotograferandet de första åren, så att man alltid har en fast grundinkomst att falla tillbaka på. Slutligen ska man se till att vara aktiv och synlig på internet – där kan man träffa många potentiella kunder.

Taggar: