Bokeh

9 mars, 2016 at 18:08

Bokeh är ett ord som kommer från japanskan, och som betyder ungefär ”suddig”. Ordet har kommit att användas inom fotografi för att avse hur ett objektiv återger ljuspunkter som är ur fokus. Bokeh syftar med andra ord på alla delar i en bild som är ur fokus. Termen associeras ofta med ljuskällor eller reflexer som är ur fokus i bilden, men det beror bara på att effekten märks tydligast i dessa områden. Skillnader i olika objektivs aberrationer och bländarens form kan antingen skapa suddiga effekter som är dekorativa och effektfulla, eller suddiga effekter som bara är distraherande och störande – detta brukar kallas ”bra” respektive ”dålig” bokeh. Ibland använder fotografer medvetet ett kort skärpedjup för att skapa en tydligt avgränsad, suddig bakgrund. Det är särskilt viktigt för makroobjektiv och teleobjektiv att ha de egenskaper som krävs för att skapa ”bra” bokeh, eftersom dessa objektiv ofta används i situationer med mycket kort skärpedjup. Det är också viktigt då objektiv med formatet 85-150 millimeter på 35 millimeter används för porträttfotografering, eftersom fotografer i dessa situationer ofta vill ha ett kort skärpedjup för att skapa en suddig bakgrund som står i kontrast mot föremålet för porträttet.portrait-1130382_960_720

När man fotograferar med bokeh blir varje ljuskälla som är ur fokus en liten version av objektivets bländare. Eftersom bländarna ofta är runda, blir varje ljuskälla som är ur fokus en liten cirkel. Det går dock även att skapa intressanta effekter genom att själv skapa en egen bländare med en annan form. Detta kan man helt enkelt göra genom att klippa ut en cirkel i styvt papper lika stor som objektivets lins, och mitt i detta papper klippa ut den form man vill att ljuskällorna ska ha, till exempel ett hjärta eller en stjärna.

Vissa avancerade digitalkameror idag har till och med en särskild bokeh-funktion, som gör att kameran tar flera bilder med olika bländare och fokus, och sedan kombinerar dem till en enda bild. Om du är intresserad av att prova nya fototekniker som bokeh, men inte har råd att investera i de objektiv du behöver, kan du ansöka om att låna pengar på Advisa. Då kan du vara säker på att du får de bästa förutsättningarna för ditt lån, eftersom du kan jämföra bankernas lånevillkor.

Taggar: