Analog fotografering
I dagens digitala värld är det många som återvänder till teknikens rötter, och väljer LP-skivor framför mp3-filer, VHS-band framför Netflix och pappersböcker framför e-böcker. Fotografering är inget undantag, då skaran av fotografer som väljer att fota med film istället för med pixlar blir allt fler. De som föredrar analog fotografering framför digital fotografering talar ofta om en särskild känsla som bilder fotade analogt får, jämför med digitala bilder. Kanske är det de naturliga färger och det dynamiska omfång som nästan bara kan återskapas med just färsk film av bra kvalitet som de menar. Vissa föredrar också analog fotografering för att man tvingas till ett långsammare tempo, medan ytterligare andra gör det av rent nostalgiska skäl, för att få använda gamla kameror. Oavsett av vilken anledning du funderar på att börja fotografera analogt finns det några saker du bör tänka igenom.
För det första måste man bestämma sig för vilken typ av film man vill använda. Dagens filmer är avancerade och ger bilder av hög kvalitet, men kanske är det inte det man vill uppnå? Om man vill fota en stadsbild med hög stämning kanske man hellre väljer en äldre, svartvit film. Ska man däremot fota en livfull trädgårdsscen kan en mer modern film vara att föredra. Ekonomi spelar också in till viss del, då svartvit film är betydligt enklare och billigare att framkalla hemma. Vill man åstadkomma en viss effekt ska man dock inte dra sig för kostnaden att lämna in filmen till framkallning.
Man måste också bestämma sig för vilket format man ska använda: småformat, mellanformat eller storformat. Småformat har den fördelen att det är billigt, enkelt och flexibelt. Det är ett så omtyckt format att det är detta som har blivit standard (fullstorlek) i digitalkameror. Nackdelen (i vissa fall) är naturligtvis att det är litet. Väljer man mellanformat eller storformat börjar priset per bild klättra, och varje fotografi kräver därför mer eftertanke och precision. Det är ett långsammare arbetssätt, som många föredrar i dagens stressade samhälle. Att ta ett fotografi i storformat kan för en fotointresserad ha samma effekt som ett varmt bad i badkar har för någon annan. Storformat kallas därför också ”fotografins zen-buddhism”.