Fotografiska processer
I begynnelsen var de första fotografierna svartvita eller riktigare beskrivet, de var i gråskala. En del anser att de svartvita fotona är intressantare eftersom de är mer kontrastrika än färgfoton. Den kontrastfärg som användes var sepia som gav en brunaktig färg till fotografierna. Svartvita fotografier hade marknadsdominans även efter det att färgfilmen hade utvecklats. Mycket berodde det på att fotografering med svartvitt var billigare och krävde mindre utrustning. Det var också betydligt lättare att framkalla svartvit eftersom det var färre steg i processen. Färgfilmen tog dock över marknaden under andra halvan av 1900-talet.
Färgfotografi
Redan under mitten på 1800-talet utvecklades färgfotografering. Fixeringen av bilderna kom att vara ett problem och färgerna bleknade. 1861 togs det första permanenta färgfotografiet. För att kunna ta färgfoton var en metod att använda tre kameror med som vardera hade ett färgfilter framför objektivet. Sannolikt ett som var grönt, ett rött och ett som var blått. På så sätt skapades tre grundläggande kanaler som möjliggjorde att man kunde återskapa en färgbild i ett mörkrum eller framkallningslabb.En rysk fotograf kom att utveckla en annan teknik som utnyttjade tre färgplåtar som togs i snabb följd.
Bröderna Lumière utvecklade autochromemetoden och principen additiv färgblandning.
Filmtillverkande företag som tyska Agfa och amerikanska Kodak kom under mitten av 1920-talet med nya lösningar som byggde på subtraktiv färgblandning. De hade snabbare exponeringstider. Agfas Agfacolor Neu (1936) var lättare att framkalla då färgen var integrerad i emulsionslagren.
Polaroid
Polaroid introducerade 1963, de första färgfilmerna som kunde framkallas på ett par sekunder och det skedde inuti kameran.
Digitalt fotografi
Med dagens smartphones och läsplattor tas en mängd fotografier. En av de större skillnaderna mot förr är att man inte längre behöver lämna in bilderna till framkallning. Misslyckade bilder kan raderas direkt och man kan visa sina bilder för omvärlden via bildgallerier på den egna hemsidan eller på sajter som Instagram. Fotografier kan lätt manipuleras av en som är duktig på att arbeta med digitala bildbehandlingsprogram.