Digital fotografering

20 oktober, 2014 at 11:12
Feminine hand holding a glowing planet globe

Feminine hand holding a glowing planet globe

Allt fler ägnar sig åt fotografering idag. Det är lätt och smidigt med inbyggda kameror i smartphones och läsplattor. Den här typen av utrustning har kameralinser som tar högupplösta bilder. Det bästa är att ett dessa tekniska under kan väcka genuint intresse för fotografering. Det gör det definitivt lättare för amatörer att lyckas ta bra foton. Ibland riktigt mästerliga foton som är så pass bra att amatörfotografen kan skicka in sitt foto vara med i fototävlingen Årets bild.

 

Skillnaden på filmbaserat foto och digitalt
Filmbaserat foto, det analoga fotot, är betydligt svårare att manipulera än det digitala. Ett analogt foto involverar film, optik och fotopapper. Tidigare var det så att en bild motsvarade en ”sann” avbild av verkligheten. Idag är det relativt lätt att manipulera digitala bilder, vilket medfört en hel del etiska spörsmål. Det har uppdagats att även professionella fotografer har manipulerat foton. Detta trots att de tidigare sagt att de inte ägnar sig åt sådant. Inom rättsväsendet har domstolarna meddelat att digitala bilder inte accepterar som bevis just på grund av att de är så lätta att manipulera och förfalska.

 

Från digital fullfärg till svartvitt
Det finns olika tekniker att skapa ett svartvitt foto från ett digitalt fullfärgsfoto. Det finns också speciella kameror för svartvita fotografier, något som proffsen föredrar för att ta den perfekta bilden. Vid användning av film vid analog fotografering används en särskild film avsedd just för svartvita fotografier.Digital fotografering 1

 

Digital fotografering ersätter filmbaserad
Då den digitala fotograferingen kommit att ersätta den filmbaserade slutar tillverkare som Kodak, Nikon och Canon med flera tillverka kameror som använder sig av fotografisk film. Numera ägnar sig både professionella och amatörer åt digital fotografering. Det är endast de som har ett specialintresse för filmbaserad fotografering som hänger sig åt analog fotografering. De tillhör en tynande skara.

 

Fotomontage
Med hjälp av dagens digitala bilder och bildbehandlingsprogram är det relativt enkelt att göra fotomontage. Antingen gör man ett collage av flera bilder som sätts ihop eller så gör man någon form av bildmanipulering, som att ta bort något störande inslag i bildens bakgrund. För det fall man inte är nöjd med sina bilder, trots att man manipulerat bilden efter bästa förmåga kan man alltid köpa en tavla.