Lennart Nilsson – mästerfotografen

14 april, 2019 at 05:50

Den världsberömde fotojournalisten Lennart Nilsson föddes i Strängnäs 24 augusti 1922 och avled i Stockholm 28 januari 2017. Ända sedan han fick en kamera av sin amatörfotograferande far som elvaåring var han fotografin trogen och skulle komma att revolutionera fotokonsten inom främst det vetenskapliga fotograferandet. De bilder, för vilka han uppmärksammats som en av världens främsta vetenskapsfotografer, började han arbeta med under sena 1950-talet. Lennart Nilsson blev världsberömd för sina unika bilder på fostrets utveckling i livmodern, men hans bana som fotojournalist hade redan rönt stor uppmärksamhet innan han en dag 1953 råkade halka in på vetenskapsfotografering.

Redan under 1940-talet blev han en framgångsrik nyhets- och porträttfotograf. Han frilansade för bland annat Åhlén & Åkerlunds bildmagasin Se och BildJournalen. Är du själv frilansare kan du numer lätt skicka faktura som privatperson med hjälp av dessa specialbyggda tjänster för fakturering och betalning. Det var under ett uppdrag till Sabbatsbergs sjukhus i slutet på 1940-talet som Nilsson råkade få syn på några embryon som förvarades i glasburkar. Han fascinerades över hur pass utvecklade de små fostren var, och vilken detaljrikedom de hade. Han fotograferade dem och när han 1953 fick ett uppdrag av Life Magazine att bevaka tillsättningen av Dag Hammarskjöld som Generalsekreterare för FN, visade han bilderna för Life. Redaktionen blev eld och lågor över bilderna och de publicerades. Han ombads att försöka skaffa fler bilder av embryots olika utvecklingsstadier.

Han arbetade med hjälp av endoskop och specialbyggd optik. Efter tolv års arbete lyckades han komma tillbaka till Life med bilderna som även ingick i boken ”Ett barn blir till” som gavs ut 1965. Life tryckte 16 sidor plus omslaget med Lennart Nilssons epokgörande bilder. Detta nummer av Life Magazine, som hade tryckts i åtta miljoner exemplar, sålde slut på fyra dagar. En sådan uppmärksamhet har endast bilderna från månlandningen rönt. Boken ”Ett barn blir till” har kommit ut i fem omredigerade och uppdaterade utgåvor. Den har översatts till mer än tjugo språk och är en av de mest sålda fotoböckerna i världen.

Reportaget i Life och boken från 1965 etablerade Lennart Nilsson som världens främste vetenskapsfotograf. Efter framgångarna med bilder på embryon och livets utveckling fortsatte han med att ta fantastiska bilder inuti människokroppen. Han var ständigt nyfiken och fortsatte att utveckla fotografins möjligheter i resten av sitt liv. Han var en av de första att börja använda svepelektronmikroskop i fotografering och genom det arbetet blev han den förste att fotografera HIV-viruset och SARS-viruset.

Lennart Nilsson fick mängder av hedersbetygelser för sitt arbete. Bland annat var han den förste att erhålla Hasselbladspriset. Han erhöll tre hedersdoktorat, och en professorstitel. Han vann två Emmys för sina filmer om människan. Den kanske största hedersbetygelsen är att hans bilder packades in i de två Voyager-sonderna som utforskade vårt solsystem och numer svävar mot nya okända mål. Voyager-sonderna är de människobyggda objekt som befinner sig längst från Jorden.

Lennart Nilsson var alltid ödmjuk och oerhört professionell i sitt arbete. Han sade att han strävade efter att göra det osynliga synligt och att genom sina bilder avslöja det okända i det mycket välkända. Försök köpa eller låna hans fotoböcker.